Cengiz Çekil
Antrepo No.3
Feriköy Rum Okulu

1945, Niğde. İstanbul'da yaşıyor.

Çağdaş Türk sanatının önde gelen isimlerinden biri olan Cengiz Çekil, 1970'lerden bu yana, Türk toplumunun 1970'ten sonra yaşadığı büyük çaplı toplumsal dönüşümleri dile getirebilecek, daha kavrayıcı sanatsal üretim yolları ve yenilikçi bir estetik dil arayışlarını sürdürüyor. Sergi için seçilmiş yapıtları 1976-1980 arasındaki sanatsal üretimini ortaya koyuyor ve ağırlıklı olarak 1980 darbesi öncesindeki siyasi gerilimleri ve dramatik toplumsal dönüşümleri yansıtıyor.
Su Isıtma Aleti (1976) ve Enerji Plakaları (1976), yokluk, direniş ve gündelik gerçekliğin geçiciliği konularını gündelik nesneleri kullanarak ele alıyor. Yazısız (1977) dizisi, Günaydın gazetesinin arka arkaya 12 sayısının birinci sayfalarını kullanıyor. Metin bantlarla kapatıldığı için yalnızca fotoğraflar görünüyor. Bu görüntüler siyasi liderlerin, teröristlerin, pop yıldızlarının ve adsız kişilerin bağlamdan koparılmış, ayrım yapılmaksızın birbiriyle karışmış portrelerini kapsıyor.
Bastırılmış cinsellikten sansüre kadar çeşitli konuların ele alındığı Ele Geçirilmiş Mektuplar (1978) dizisi, Hürriyet gazetesinde yayımlanan, cinsel sorunlar ve bozukluklarla ilgili okuyucu mektuplarını kullanıyor. Bu mektuplar karbon kağıdına yeniden yazılmış ve tersten sergileniyor, dolayısıyla içerikleri okunamıyor.
Çekil 1978'de, Ege Üniversitesi'nde yeni kurulan Güzel Sanatlar Fakültesi'nde çalışmak üzere İstanbul'dan İzmir'e taşındı. Fotoğraf dizisi Görsel Parkurlar (1979) sanatçının her gün işe gidişini belgeliyor.